******** ASSALAMUALAIKUM & BISMILLAHI AR-RAHMAN AR-RAHIM ********
************** KEMPEN BELI & SIMPAN 1 DINAR EMAS 1 BULAN
*************
PERHATIAN : Pelanggan baru, kalau nak baca blog ini, baca mulai daripada bawah ke atas ataupun terus ke ruangan TOP 10 ENTRY (sebelah bawah sikit) di sebelah kanan blog ini. Bagi pelanggan lama, bacaan anda adalah dari atas ke bawah dan sekarang anda boleh teruskan bacaan artikel terkini sepertimana di bawah.

MOHON SAHABAT-SAHABAT SAYA YANG DIRAHMATI ALLAH TAALA MENGUNJUNGI PAGE INI UTK MAKLUMAN TERKINI "http://www.facebook.com/SaudagarGoldNaim" INSYAALLAH SAHABAT-SAHABAT SAYA AKAN DPT PELBAGAI ILMU DAN PERKEMBANGAN TERKINI MENGENAI EMAS DAN PERAK. EKSKLUSIF, INSYAALLAH, BAROKALLAH, TABAROKALLAH...

Saudagar Gold Naim 017-3493060

>> TEKAN LINK 'OLDER POST' (BAWAH SEKALI) UNTUK BACA ARTIKEL LAMA. >>UNTUK PAPARAN YANG LEBIH BAIK SILA GUNAKAN MONZILLA FIREFOX. -----------------------------------------------------------------------------------------

Saturday, 3 January 2015

Perbandingan GAP dan Akaun Emas KFH


Ramai orang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) dan Al Rajhi jer. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang mula menyimpan emas. Masalah kedua, nak beli emas tapi modal kecil. Bajet cuma sekitar RM150 – RM200 jer sebulan.

Alhamdulillah, lepas memerhati masalah ni, Public Gold melangkah setapak lagi dengan melancarkan produk terbaru yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP). GAP sebenarnya nak bantu lebih ramai orang memulakan simpanan emas dengan cara yang lebih mudah. Selesai masalah kat mana nak simpan, dan selesai masalah bajet kecil untuk bermula.


Perbandingan GAP dan Akaun Emas KFH


Kalau akaun emas yang ditawarkan di bank, bagi saya KFH paling bagus buat masa ni. Sebagai perbandingan, ciri-ciri GAP Public Gold hampir sama seperti Akaun Emas KFH. Bezanya cuma:

#1 – Ketulenan Emas : Emas KFH berketulenan 995, emas Public Gold berketulenan 999.9. Maksudnya, emas Public Gold lebih tulen. (kekurangan KFH)

#2 – Pembelian Pertama : Pembelian emas KFH mesti bermula dengan 10 gram, tapi emas Public Gold boleh bermula dengan 1 gram. (kekurangan KFH)

#3 – Susut Nilai : Susut nilai KFH 6.0% untuk semua saiz emas, tapi Public Gold berbeza mengikut saiz gold bar yang dikeluarkan. Bermula dengan 1 gram (8%), 10 gram (8%), 20 gram (6%), 50 gram (5.5%), 100 gram (5%), 250 gram (4.5%) dan 500 gram (4.5%). (kelebihan KFH kalau keluarkan emas bersaiz kecil)

#4 – Syarat Pengeluaran : KFH tak boleh keluarkan semua emas yang kita simpan. Mesti biarkan baki minimum 2 gram. Kalau keluarkan semua, akaun tu dianggap ditutup. Bila nak buka balik akaun, kena start semua pembelian 10 gram. Public Gold boleh keluarkan semua emas tanpa berbaki walaupun 1 gram, cuma kalau tak tinggalkan 1 gram, akaun GAP kita dianggap tidak aktif. Bila nak aktifkan semula, Public Gold kenakan caj RM50. (kekurangan KFH)

#5 – Pengeluaran Interbranch : Syarat maksimum pengeluaran emas fizikal KFH di “interbranch” cuma 50 gram setiap tempoh 3 bulan. Emas Public Gold tiada had untuk keluarkan emas fizikal di mana-mana cawangan seluruh Malaysia pada bila-bila masa. (kekurangan KFH)

#6 – Caj Pengeluaran – KFH tiada apa-apa caj semasa pengeluaran emas fizikal. Public Gold, sebarang pengeluaran emas di mana-mana branch luar Penang dikenakan caj “gold premium” yang minimum. (kelebihan KFH)

#7 – Syarat Belian Balik : Emas KFH berseal kekal, sama macam Public Gold. Kalau seal rosak, atau dibuka, KFH tak terima lagi emas tu. Kita terpaksa jual dikedai emas sebagai “used gold” dengan susut nilai sekitar 25%. Public Gold jamin beli emas tu. Kalau sealnya dibuka, Public Gold beli dengan susut nilai sekitar 15%. (kekurangan KFH)

#8 – Waktu Urusniaga : Urusniaga beli dan jual KFH terhad waktu pejabat. Public Gold urusniaga 24 jam sehari, 365 hari seminggu. Beli secara online, jual pun secara online. (kekurangan KFH)


Boleh PM saya jika ada pertanyaan, inshaAllah saya bantu.
https://www.facebook.com/messages/saudagargoldnaim

Friday, 2 January 2015

Anda nak beli jongkong emas tanpa GST?


Mulai April 2015, kerajaan akan kenakan GST. Untuk emas, ada yang kena GST dan ada yang dikecualikan daripada GST.
.
Contoh emas kena GST --> Barang kemas, dinar emas 916 dan apa-apa jenis jongkong emas keluaran tempatan, numismatic coin.
.
Namun begitu, pengecualian GST diberikan kepada produk emas yang termasuk di dalam kategori Logam Berharga Pelaburan (Precious Investment Metals)
.
Definisi dan produk Precious Investment Metals ini agak panjang, jadi saya sarankan anda download dokumen kat website Kastam.
.
Download kat sini www.treasury.gov.my/pdf/gst/gst_kecuali.pdf
.
Untuk tahun 2015, Public Gold telah bersiap sedia dengan jongkong emas yang TIDAK perlu bayar GST.
.


Ini kerana, Public Gold telah melantik Nadir Metal Refinery dari Turki untuk mencetak semua jongkong emas Public Gold mulai Disember 2014. Ini website Nadir Metal Refinery http://www.nadirmetal.com.tr/kalite_e.htm
.
Nadir Metal Refinery merupakan ahli LBMA (London Bullion Market Association). Ini membolehkan produk yang dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery diiktiraf di seluruh dunia.
.
Kelebihan:
1. Jongkong Emas Public Gold yang dicetak oleh Nadir Metal kini di iktiraf di seluruh dunia.
2. Jongkong Emas Public Gold ini TIDAK DIKENAKAN GST.
.
Jadi, pelabur emas Public Gold tidak perlu risaukan kesan GST.
Anda boleh membeli jongkong emas Public Gold serendah 1 gram sahaja.

Thursday, 20 June 2013

Harga Emas Jatuh 20/6/2013



Harga sekarang lebih murah dari 15/4/2013...

Esok lusa kompen kuar surat khabar cakap harga emas turun...

Jadi Yang terawal ketahuinya...

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0418&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_19.htm

Waktu 15/4/2013 harga emas dah naik 3 hari baru surat khabar nak update kata emas tengah murah...



Wednesday, 12 June 2013

5 Reasons Gold Will Set an All-Time Record In 2013 (malay)

Tiada dua pasaran lembu jantan yang pernah sama dan emas adalah tidak terkecuali. Semasa sekular emas pasaran lembu yang terakhir dalam tahun 1970-an, emas meningkat daripada $ 35 pada tahun 1968 sepanjang jalan hingga $ 200 menjelang akhir tahun 1974. Maka benar-benar tidak diduga tidak pernah terfikir oleh berlaku. Antara akhir 1974 dan pertengahan tahun 1976, harga emas telah dipotong dua, jatuh dari kira-kira $ 200 hingga $ 100. Pada masa itu, banyak Bugs Emas dijual dalam ketakutan & jijik. Tetapi kemudian tidak dapat dibayangkan berlaku lagi; Harga emas mula mendaki dan mendaki, meningkat daripada $ 100 pada pertengahan tahun 1976 sepanjang jalan hingga $ 800 pada bulan Januari 1980. Sesiapa yang membeli emas pada $ 35 yang diperolehi lebih daripada 20 kali ganda pelaburan mereka. Tetapi kebanyakan daripada kenaikan yang berlaku dalam hanya dua bulan terakhir tahun 1979.

Sejak tahun 2001, emas telah menjadi aset tunggal prestasi terbaik untuk rekod 12 tahun berturut-turut. Malah, purata pulangan pada emas adalah hanya malu sebanyak 18% / tahun.



Saya tahu tiada aset utama yang lain yang telah bertukar dalam jenis ini prestasi sebelum ini.
Ini adalah apa yang pasaran lembu senyap kelihatan seperti, salah satu yang saya amat mengharapkan akan terus tumbuh pada kerana kita mempunyai 5 tahun lagi untuk pergi sebelum atas meniup-kira $ 6,250 pada 2017 (unjuran 2005 saya).

 
2013 Gold Ramalan HargaEmas bermula tahun pada $ 1,600 auns. Sekiranya kita mendapat pulangan purata dalam tahun kalendar ini juga, emas akan menamatkan 2013 sekitar $ 1,880. Di peringkat-peringkat, harga emas akan bermula 2014 hanya malu set tinggi semua masa tahun lepas, betul-betul di seluruh tanda $ 1900. Sebaliknya, jika kita menganggap pulangan purata sekali lagi tahun ini, maka emas boleh mencapai $ 2227 atau lebih baik pada tahun 2013. Lagipun, tidak ada asas-asas yang menyokong harga emas telah pergi. Sebaliknya, mereka telah hanya terus mendapat kekuatan. Disenaraikan di bawah adalah lima faktor yang saya pasti yang akan kuasa Gold Bull Pasaran ke atas, untuk LIMA tahun atau lebih:
  • Pertumbuhan demam Fiat Wang: Amerika Syarikat, Eropah, China dan kebanyakan negara maju adalah mencetak wang lebih cepat daripada jumlah emas baru dilombong atau ditemui. Runaway mesin cetak wang sentiasa yakin untuk emas.

  • Permintaan demam Untuk Emas: Sebagai bank-bank pusat terus mencetak, individu yang terus lumus membeli emas, terutama di kedua-dua negara yang paling ramai penduduk di dunia, China dan India, yang pada tahun 2002 menyumbang 23% daripada permintaan emas dunia. Hari ini, hanya kedua-dua negara sahaja membentuk hampir separuh daripada semua permintaan pada 47%. Ini hanya permulaan. Sementara itu, kurang daripada 2% daripada semua dana pelaburan dilaburkan dalam emas. Adakah ini bunyi seperti emas adalah dalam gelembung?

  • Walaupun Bank-bank Pusat Pernahkah Bermula Membeli: Bank-bank pusat, terutamanya Russia dan China serta Bank Pusat negara-negara membangun 'adalah membeli dan emas menyorok pada kadar rekod. Ia adalah kepercayaan saya bahawa China akan berkembang secara drastik emas membeli tahun demi tahun secara kumulatif dalam usaha untuk mengumpul Emas yang cukup untuk menyokong Yuan oleh sekurang-kurangnya 25% kepada 50% dengan emas dalam usaha mereka untuk menggantikan US $ sebagai mata wang rizab dunia.

  • Permintaan Tinggi Bertemu Bekalan ringkas: Sisi lain persamaan adalah bekalan. Industri perlombongan emas bergelut untuk mencari lebih banyak emas. Industri secara keseluruhan menghabiskan rekod $ 8 bilion pada 2011 untuk meneroka untuk emas dan lagi kejayaan mereka untuk penemuan emas menurun secara drastik. Bloomberg melaporkan bahawa 1991-1999 terdapat 40 tiga juta oz. atau penemuan emas lebih, namun 2001-2009 hanya terdapat ½ itu.

  • Sebab saya Kegemaran Untuk $ 2400 Emas di 2013: Kebanyakan penganalisis konsisten diramalkan terlalu rendah dan juga meramalkan penurunan harga emas lebih jauh keluar. Tetapi rasa apa? Mereka telah secara konsisten salah selama 12 tahun. Sementara itu, kos pulang modal terus meningkat bermakna tingkat harga terus meningkat. Dan hanya penemuan kaya boleh dan akan dieksploitasi. Itulah salah satu sebab mengapa saya jangkakan harga emas untuk menetapkan rekod sepanjang masa harga tinggi yang baru pada tahun 2013, sebanyak $ 2,400.

Mengapa, $ 6.250/OZ unjuran saya untuk 2005 Gold menjelang 2017 Bukankah begitu rusakSebagai permulaan, mari kita harga puncak 1980 emas sebanyak $ 850 - dan menyesuaikan ia dengan inflasi. Yang akan mengambil harga emas untuk $ 2400 dari segi masa kini. (Itu adalah menggunakan Kerajaan kadar inflasi terkurang). Sekarang, mari kita mengambil keuntungan 2,400% yang emas yang dialami pada tahun 1970-an dan menterjemahkannya ke dalam istilah masa kini. Dari 2001 yang rendah $ 260,50 auns, keuntungan 2,400% akan mengambil logam kuning sepanjang jalan sehingga $ 6,252 auns yang menjadikan tahun 2005, $ 6250 harga unjuran saya bulat menjelang 2017 seolah-olah banyak yang lebih munasabah hari ini berbanding ketika saya pertama kali dibuat ia pada tahun 2005.Tetapi ini bukan sahaja unjuran harga rawak. Mereka kedua-duanya juga alasan dan berfikiran baik. Jika kita melihat apa yang asas-asas yang memberitahu kita, ia adalah jelas bahawa emas pada $ 1650 adalah jauh dari puncak akhirnya mereka, bermakna emas masih amat terkurang nilai (Terutamanya kerana percubaan manipulasi Kerajaan untuk mengadakan harga ke bawah.)

Lima Asas Sebab Emas Akan Melambung~Anda tidak boleh Abaikan Inflasi: Permintaan untuk emas sebagai simpanan nilai telah meningkat di tengah-tengah spekulasi bahawa inflasi akan meningkat selepas Fed, Bank Jepun dan Bank Pusat Eropah mengumumkan rancangan untuk membeli lebih banyak hutang. Ini meningkat mencetak wang baru ini akan meningkatkan jangkaan inflasi menolak emas ke paras baru.Yang berikut corak ditubuhkan dari Disember 2008 hingga Jun 2011as emas meningkat 70% berikutan $ 2300000000000 diwujudkan dalam dua pusingan pertama pelonggaran kuantitatif. Sekarang bahawa Fed telah membuat QE3 & 4 satu cadangan yang berakhir terbuka, komoditi secara umum dan khususnya emas pasti akan tepi yang lebih tinggi. Malah, sejak Nixon ditutup "tingkap emas" pada tahun 1971 kuasa beli dolar telah merosot kepada hanya 14 sen.Sebagai Milton Friedman pernah berkata, "Hanya kerajaan boleh mengambil kertas sempurna baik, tutup dengan dakwat sempurna baik dan membuat kombinasi tidak bernilai."

 
~Emas Wang Sebenar: Kejatuhan ketara dalam kuasa membeli dolar hanya menguatkan kes yang sebagai simpanan nilai, emas adalah satu-satunya wang sebenar. Hakikatnya adalah emas telah menjadi tradisi kewangan selama beribu tahun. Hampir 2,000 tahun yang lalu, Aristotle dibentangkan apa ciri-ciri untuk membuat wang yang baik. Menurut Aristotle:

  •     Ia mesti tahan lama. Ia mesti mudah alih. Ia mesti dibahagikan.
  •     Ia mesti konsisten Ia mesti mempunyai nilai intrinsik.
  •     Jadi ia adalah kebetulan bahawa asas yang paling biasa untuk wang - dalam semua sejarah manusia - telah menjadi emas. Lagipun, hanya emas memenuhi semua lima daripada keperluan
  •     Ia hanya dalam abad yang lalu bahawa wang fiat telah digantikan mata wang emas atau emas yang disokong secara di seluruh dunia. Mata wang fiat, seperti dolar, hanya satu eksperimen yang agak baru-baru ini dan gagal dalam bidang ekonomi. Sehinggakan, ia menjadi sangat berbahaya untuk memegang sehingga, sebagai pemegang jangka panjang kehilangan dikompaun 10% setiap tahun. Itulah sebabnya sebanyak 13 AS Syarikat mahu mengeluarkan mata wang mereka sendiri di perak dan emas. Apa lagi, Utah telah menandatangani rang undang-undang menjadi undang-undang mengiktiraf AS pudina dikeluarkan syiling emas dan perak sebagai satu bentuk diterima pembayaran. Duit syiling dilayan seperti dolar Amerika Syarikat bagi tujuan cukai dan rakyat Negeri Utah kini boleh membayar kontrak antara satu sama lain dalam emas jika mereka memilih.

~Permintaan Pelaburan Exploding: pelabur institusi besar (dana lindung nilai dan dana pencen) yang membuat peruntukan yang semakin besar kepada emas, seperti pelabur individu. Salah seorang daripada mereka adalah Pimco ini Rang Undang-Undang kasar yang berkata dalam satu kertas putih baru-baru ini bahawa aset emas dan sebenar akan menjadi orang-orang hanya untuk hidup dalam krisis fiskal yang akut. Menurut kasar, pusingan terbaru pelonggaran kuantitatif dibuat emas "lebih menarik" dan memiliki logam boleh dianggap sebagai sebahagian daripada portfolio yang pelbagai. Menurut kajian Morgan Stanley 140 pelabur institusi di Amerika Syarikat, sentimen emas kini pada bacaan yakin tertinggi sejak Julai 2011. Asia, dengan jumlah penduduk yang melebihi 2.5 trilion penduduk dan pertalian budaya lama untuk emas, yang menyalakan permintaan global secara besar-besaran. Malah, China secara terang-terangan menggalakkan rakyatnya untuk membeli emas dan perak, mereka yang menawarkan berkaitan emas akaun memeriksa untuk memudahkan pembelian mereka. China bersedia untuk mengatasi India sebagai pengguna terbesar di dunia emas. A cepat membangun kelas pertengahan yang anggotanya mengalami melambung pesat dalam pendapatan boleh guna seorang pemandu yakin utama bagi harga emas.

~Bank Central Loading Up On Emas: Menurut Majlis Emas Dunia, bank-bank pusat membeli 254,2 tan pada separuh pertama 2012 dan boleh menambah hampir 500 tan untuk semua 2012. Apa lagi, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) berkata Rusia ditambah 18.6 tan metrik emas pada bulan Julai. Korea Selatan membeli 16 tan (daripada # 9 arang batu, LOL); peningkatan 30%. Kazakhstan menambah rizab emas mereka untuk bulan ke-12 berturut-turut. Yang menunjukkan bagaimana harga emas terus disokong oleh permintaan yang semakin meningkat daripada bank-bank pusat di dunia. Itu penting kerana sehingga 2009, bank-bank pusat, yang penjual stabil, berhenti menjual emas sama sekali dan sebaliknya menjadi pembeli bersih sebagai satu cara untuk mempelbagaikan dari dolar AS, Euro dan mata wang fiat yang lain. Sejak itu, mereka telah menetap ke dalam corak membeli emas yang telah menjadi kuasa utama di sebalik harga melonjak emas. Sejak bank-bank pusat yang bertanggungjawab untuk 16% daripada jumlah permintaan emas global dan meningkatkan pembelian emas mereka. Dalam semua, bank-bank pusat di seluruh dunia memegang 31.353 tan emas sebagai rizab. Sebagai mata wang fiat terus runtuh, pelabur boleh mengharapkan angka itu meningkat. (Jadi yang telah melakukan jualan Tahun ini?)
 
~A Krisis mata wang adalah menjulang:
Lima tahun ke dalam krisis ini, Amerika Syarikat, Eropah, dan banyak negara-negara lain masih bergelut.
Itulah sebabnya Bank Pusat Eropah dan Fed telah mengumumkan rancangan untuk melawan krisis dan mengurangkan kos pinjaman. ECB Presiden Mario Draghi sejak mengumumkan program pembelian bon tidak terhad untuk negara-negara yang menghadapi masalah kawasan euro, manakala Pengerusi Fed Ben Bernanke telah komited untuk satu lagi pusingan yang dipanggil pelonggaran kuantitatif. Dan realiti yang telah dinyalakan krisis keyakinan tentang mata wang fiat dalam minda ramai pelabur dan kerajaan.Tambahan penurunan berdaulat-hutang daripada penilaian agensi itu adalah salah satu pencetus potensi krisis mata wang. Menurut satu laporan bulan Ogos daripada Majlis Emas Dunia:"Krisis hutang berterusan kerajaan di zon Euro disokong disabitkan berkekalan pelabur Eropah dalam hartanah pemeliharaan modal emas. Permintaan untuk bar dan syiling dari pelabur runcit mencatatkan tahun 15% peningkatan tahun ke 77.6t, 19% lebih tinggi daripada purata lima tahun suku 65.2t ".Dalam keadaan itu, emas - kedai utama nilai dan bentuk tertua yang sedia ada wang di bumi akan meningkat kerana pelabur berusaha untuk melindungi kuasa membeli mereka.- TIGA PERINGKAT A MEMBELI GOLD MANIA

    
Peringkat Satu: Penurunan nilai mata wang.
    
Peringkat Kedua: Permintaan Pelaburan.
    
Peringkat Ketiga: A-Mania Membeli kemuncaknya Spree.Kami telah Belum Mencapai Tahap Mania itu: Di manakah kita sekarang? Pada masa ini, kita separuh jalan ke dalam dua peringkat yang bermaksud peringkat mania tidak jauh di belakang. Peringkat ketiga ialah apabila orang ramai dari semua lapisan masyarakat mula beratur di broker gadai dan peniaga syiling untuk membeli emas dan perak. Itulah apabila orang ramai akhirnya menyedari peningkatan progresif emas. Ia adalah apabila kita akan melihat gelembung pasaran serupa dengan apa yang kita lihat dengan "dot.com" saham sejak tahun 1990-an, atau saham-saham Amerika Syarikat pada tahun 2007-an dan Emas dan Perak pasaran di 1979-1980.Sebagai mania set, harga yang lebih tinggi oleh diri mereka sendiri, ayah kepada harga yang lebih tinggi, dengan emas yang semakin meningkat dalam jenis memanjat hampir menegak yang merupakan ciri yang mania spekulatif - buih. Ini adalah apabila dan di mana sasaran harga $ 6250 kemungkinan besar akan dicapai.

Sila Nota: Satu pasukan ahli ekonomi percaya emas boleh menembak lebih tinggi daripada $ 5,000 kerana menakutkan "corak" dilihat dalam hutang kita dan bekalan wang yang menjamin mereka akan gagal.Tiada mania sehingga anda menyaksikan mania emas dan walaupun pada hakikatnya kita telah di Gold kuat Bull Market selama lebih daripada satu dekad, saya percaya yang terbaik adalah lagi yang akan datang untuk emas dan perak harga. "

SO MENGAPA ANDA PERLU MELABUR DALAM EMAS?Adakah anda pernah berhenti untuk bertanya kepada diri sendiri mengapa, jika ekonomi kuat seperti kerajaan mendakwa ia adalah, mereka masih mencetak wang dan cerucuk pada hutang seolah-olah ia akan keluar dari gaya? Ini bukan tanda sistem fiskal dan kewangan yang sihat. Dan ia bukan hanya Kerajaan AS; Kerajaan di seluruh dunia adalah debasing mata wang mereka dengan mengurangkan kadar faedah dan ramai yang terpaksa "pelonggaran kuantitatif," istilah mewah yang bermaksud apa-apa lebih daripada wang percetakan. Di Amerika Syarikat, jumlah dolar dalam edaran telah tiga kali ganda sejak tahun 2008, manakala di seluruh dunia, bekalan wang M2 adalah di semua negara-negara G7.Sebagai seruan untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan boleh mencapai dimainkan semakin keras itu, ahli-ahli politik termasuk Presiden TIDAK mendengar. "Rasmi" defisit untuk tahun 2012 dianggarkan pada $ 1100000000000, walaupun pada hakikatnya ia adalah lebih tinggi apabila anda mempertimbangkan liabiliti kami tidak dibiayai. Jumlah hutang Amerika Syarikat pada akhir tahun 2012 telah terkurang $ 16400000000000Bagaimanakah emas bertindak balas kepada semua ini? Dalam tempoh empat tahun antara Januari 2009 dan Januari 2013, emas naik 90%, manakala S & P 500 naik 53%.

BAGAIMANA SEKARANG DOWSaya masih yakin untuk jangka masa yang singkat mengharapkan satu lagi kenaikan perhimpunan, yang akan kemudian dengan cepat bertukar. Apabila ini berlaku, ia akan menunjukkan bahawa 1 akhir 3 gelombang (a, b, c) perhimpunan dari bulan November 2012 telah mendahului. Perhimpunan kenaikan akan berlaku kadang-kadang lebih minggu depan atau dua, serentak dengan 1 Mac 2013 yang dijadualkan phi pasangan tarikh pula, yang mana ia seolah-olah perlu TOP a. Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa atas jangka pendek adalah menghampiri, diikuti oleh penurunan tajam di antara 5% hingga 10%. Bahawa penurunan akan menipu setiap orang ke dalam pemikiran bahawa pasaran akan memulakan selloff besar tertangguh. Tetapi pada pendapat saya, ia hanya akan menjadi gelombang b-turun suatu-up, b-down, perhimpunan c-up untuk gelombang akhir yang akan melengkapkan pelbagai dekad "Jaws Kematian" corak. Kemudian gelombang akhir sehingga akan meyakinkan semua orang bahawa semua yang benar dengan dunia, mengambil Industrials ke arah 15.500, sempadan atas Jaws corak Kematian mewujudkan rasa palsu keselamatan dan keghairahan. Apabila Jaws of Corak Kematian selesai, ia akan menandakan akhir GRAND SUPPERCYCLE gelombang 5 dan akhir Elliott Wave ini gelombang abad ke-5-multi up: bangkit tutup TRAP ini. A CRASH besar-besaran akan bermula dan beberapa tahun kebelakangan ini dan akan menjadi lebih teruk daripada apa-apa yang telah dilihat dalam abad - Grand Supercycle gelombang ijazah {A} turun akan bermula.


LOGAM BERHARGA
Emas dan perlombongan stok meletakkan di bawah yang akan membawa bukan sahaja untuk perhimpunan yang kuat, tetapi akan menetapkan peringkat untuk semula Pasaran Bull untuk emas dan perak emas yang perlu diikuti oleh sekuriti masing-masing.

The Stochastics Mingguan penuh untuk emas dan perak berada di tahap di mana perhimpunan yang kukuh bermula dalam tempoh lima tahun yang lalu. Perhimpunan akan datang akan dikenal pasti oleh isyarat membeli baru yang diberikan dalam HUI dan 30 hari Stochastics.



Sila Nota: Artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja dan direka untuk membantu anda membuat fikiran anda sendiri, bukan untuk saya untuk membuat untuk anda. Hanya anda tahu keadaan anda sendiri peribadi supaya hanya anda boleh menentukan tempat terbaik untuk melabur wang anda dan tahap risiko yang anda bersedia untuk mengambil. Maklumat dan data yang dimasukkan di sini telah dikumpulkan daripada sumber yang dianggap boleh dipercayai, tetapi tidak dijamin oleh saya. Tiada apa-apa yang dinyatakan di sini perlu diambil sebagai satu cadangan untuk anda untuk membeli atau menjual sekuriti.

5 Reasons Gold Will Set an All-Time Record In 2013

UNCOMMON COMMON SENSE

The Golden Age Comes To Mankind
 Only After They Have Re-discovered Gold's Value
5 Reasons Gold Will Set an All-Time Record In 2013

No two bull markets are ever exactly the same and gold is no exception. During the last secular gold bull market in the 1970s, gold rose from $35 in 1968 all the way to $200 by late 1974. Then completely unforeseen the unthinkable happened. Between late 1974 and mid-1976, gold prices were cut in half, dropping from about $200 to $100. At the time, many Gold Bugs sold out in fear & disgust. But then the unimaginable happened again; Gold prices started to climb and climb, rising from $100 in mid-1976 all the way to $800 by January 1980. Anyone who bought gold at $35 earned better than 20 times their investment. But most of that rise occurred in just the last two months of 1979.

Since 2001, gold has been the single best performing asset for a record 12 straight years. In fact, the average return on gold was just shy of 18%/year.
 

I know of no other major asset that has turned in this kind of performance ever. This is what a stealth bull market looks like, one that I fully expect will keep powering on since we have another 5 years to go before the blow-off top of $6,250 by 2017 (My 2005 projection).
 2013 Gold Price Forecast
Gold began the year at $1,600 an ounce. Should we get average returns in this calendar year as well, gold will finish 2013 around $1,880. At those levels, gold prices would begin 2014 just shy of the all-time high set last year, right around the $1,900 mark. On the other hand, if we assume an average return again this year, then gold could reach $2,227 or better in 2013. After all, none of the fundamentals supporting gold prices have gone away. Instead, they've only continued to gain strength. Listed below are the five factors I've identified that will power the Gold Bull Market upwards for FIVE years or more:  

  •         The Feverish Growth of Fiat Money: The USA, Europe, China and most of the developed world is printing money much faster than the amount of new gold being mined or discovered. Runaway money printing presses are always bullish for gold.

  •         The Feverish Demand For Gold: As central banks continue to print, individuals are continuing to relentlessly buy gold, especially in the world's two most populous nations, China and India, which in 2002 accounted for 23% of world gold demand. Today, just these two nations alone make up nearly half of all demand at 47%. This is just the beginning. Meanwhile, less than 2% of all investment funds are invested in gold. Does that sound like gold is in a bubble?

  •           Even Central Banks Have Begun Buying: Central banks, especially RUSSIA and China as well as the developing nations’ Central Banks are buying and hoarding gold at a record pace.  It is my belief that China will drastically expand its gold buying year after year on a cumulative basis in an effort to accumulate enough Gold to back the Yuan by at least 25% to 50% with gold in their effort to replace the US $ as the world’s reserve currency.

  •          High Demand Meets Short Supply: The other side of the equation is supply. The gold mining industry is struggling to find more gold. The industry as a whole spent a record $8 billion in 2011 to explore for gold and yet their successes for gold discoveries are declining drastically. Bloomberg reported that from 1991 to 1999 there were 40 three million oz. or more gold discoveries, yet from 2001 to 2009 there were only ½ that.
  •          My Favorite Reason For $2,400 Gold in 2013: The vast majority of analysts consistently forecast too low and are even predicting declining gold prices farther out. But guess what? They've been consistently wrong for 12 years. Meanwhile, breakeven costs continue to rise meaning the price floor keeps rising. And only the richer discoveries can and will be exploited. That's one reason why I expect gold prices to set a new all-time record price high in 2013, of $2,400.
 

Why My 2005, $6.250/OZ projection for Gold by 2017 Isn't so out of whack
To start with, let's take the 1980 peak price of gold of $850 - and adjust it for inflation. That would take the price of gold to $2,400 in present-day terms. (That is using the Government understated inflation rates). Now, let's take the 2,400% gain that gold experienced during the 1970s and translate it into present-day terms. From the 2001 low of $260.50 an ounce, a 2,400% gain would take the yellow metal all the way up to $6,252 an ounce which makes my 2005, $6,250 rounded projection price by 2017 seem a lot more reasonable today than it was when I first made it in 2005.
But these are not just random price projections. They are both well reasoned and well thought out. If we look at what the fundamentals are telling us, it's clear that gold at $1,650 is a long way from its eventual peak, meaning gold is still very much undervalued: (Primarily due to Government manipulation attempts to hold the price down.)

Five Fundamental Reasons Gold Will Soar
- You Can't Ignore Inflation: Demand for gold as a store of value has surged amid speculation that inflation will pick up after the Fed, the Bank of Japan and the European Central Bank announced plans to buy more debt. This increased new money printing will raise inflation expectations pushing gold to new highs.
That follows a pattern established from December 2008 to June 2011as gold soared 70% following the $2.3 trillion created in the first two rounds of quantitative easing. Now that the Fed has made QE3 & 4 an open ended proposition, commodities in general and gold in particular will undoubtedly edge higher. In fact, since Nixon closed the "gold window" in 1971 the purchasing power of the dollar has declined to a mere 14 cents.
As Milton Friedman once said, "Only government can take perfectly good paper, cover it with perfectly good ink and make the combination worthless."
- Gold is Real Money: The significant fall in the purchasing power of a dollar only strengthens the case that as a store of value, gold is the only real money. The fact is gold has been a monetary tradition for millennia. Nearly 2,000 years ago, Aristotle laid out what characteristics make for good money. According to Aristotle:
  • It must be durable.  It must be portable.  It must be divisible. 
  • It must be consistent     It must have intrinsic value.
  • So it's no accident that the most common basis for money - in all of human history - has been gold. After all, only gold meets all five of those requirements
  • It is only in the past century that fiat money has supplanted gold or gold-backed currencies on a worldwide basis.  Fiat currencies, like the dollar, are just a relatively recent and failing experiment in economics. So much so, it's become exceedingly dangerous to hold to, as long term holders are losing a compounded 10% per year. That's why as many as 13 US States want to issue their own currencies in silver and gold. What's more, Utah has already signed a bill into law recognizing US mint-issued gold and silver coins as an acceptable form of payment. The coins are treated like US dollars for tax purposes and Utah State citizens can now contract to pay each other in gold if they so choose.
-       Investment Demand is Exploding:  Large institutional investors (hedge funds and pension funds) are making increasingly large allocations to gold, as are individual investors. One of them is Pimco's Bill Gross who said in a recent white paper that gold and real assets would be the only ones to thrive in an acute fiscal crisis. According to Gross, the latest round of quantitative easing made gold "even more attractive" and owning the metal should be considered as part of a diversified portfolio. According to Morgan Stanley's survey of 140 institutional investors in the US, gold sentiment is now at its highest bullish reading since July 2011.  Asia, with a population that exceeds 2.5 trillion inhabitants and a long-standing cultural affinity for gold, is stoking global demand in a big way. In fact, China is overtly encouraging its citizens to buy gold and silver, while offering them gold-linked checking accounts to facilitate their purchases. China is primed to overtake India as the world's largest consumer of gold. A quickly developing middle class whose members are experiencing rapid escalations in disposable income are a major bullish driver for the price of gold.

-       Central Banks are Loading Up On Gold:  According to the World Gold Council, central banks bought 254.2 tons in the first half of 2012 and may add close to 500 tons for all of 2012. What's more, the International Monetary Fund (IMF) says Russia added 18.6 metric tons of gold in July. South Korea bought 16 tons (of #9 coal, LOL); a 30% increase. Kazakhstan increased their bullion reserves for a 12th consecutive month. That shows how gold prices continue to be underpinned by growing demand from the world's central banks. That's important because up until 2009, central banks, who were steady sellers, stopped selling gold altogether and instead became net buyers as a way to diversify away from the US dollar, the Euro and other fiat currencies. Since then, they've settled into a pattern of gold buying that has been a major force behind the surging price of gold. Since central banks are responsible for 16% of the total global gold demand and are increasing their gold purchases. In all, central banks across the globe hold 31,353 tons of gold as reserves. As fiat currencies continue to crumble, investors can expect that figure to rise. (So who has been doing the selling this Year?)

-       A Currency Crisis is Looming: Five years into this crisis, the US, Europe, and countless other economies are still struggling. That's why the European Central Bank and the Fed have unveiled plans to fight the crisis and reduce borrowing costs. ECB President Mario Draghi has since announced an unlimited bond-buying program for distressed euro-area nations, while Fed Chairman Ben Bernanke has committed to another round of so-called quantitative easing. And that reality has ignited a crisis of confidence about fiat currencies in the minds of many investors and governments.
Additional sovereign-debt downgrades from ratings agencies are but one potential trigger of a currency crisis. According to an August report from the World Gold Council:

“The ongoing sovereign debt crisis in the Eurozone underpinned European investors’ enduring conviction in gold’s capital preservation properties.  Demand for bars and coins from retail investors posted a 15% year on year increase to 77.6t; 19% higher than the five year quarterly average of 65.2t.”

Under such conditions, gold – the ultimate store of value and the oldest existing form of money on earth will soar as investors seek to protect their purchasing power.
-       THE THREE STAGES OF A GOLD BUYING MANIA
  • Stage One: Currency Devaluation.
  • Stage Two: Investment Demand.
  • Stage Three: A Culminating Mania-Buying Spree.
We've Yet to Reach the Mania Stage: Where are we now?  At the moment, we are half way into stage two which means the mania stage isn't far behind.  Stage three is when people from all walks of life start lining up at pawn brokers and coin dealers to buy gold and silver. That's when the public finally becomes aware of gold's progressive rise. It's when we will see a market bubble akin to what we saw with "dot.com" stocks back in the late 1990s, or US stocks in late 2007 and the Gold and Silver markets in 1979-80.
As the mania sets in, higher prices by themselves, beget higher prices, with gold rising in the kind of near-vertical climb that is the hallmark of a speculative mania - a bubble. This is when and where the $6,250 price target will most likely be reached.

Please Note: A team of economists believe gold could shoot even higher than $5,000 due to a frightening "pattern" seen in our debt and money supply that guarantees they're going to fail.

There's no mania until you witness a gold mania and despite the fact that we've been in a powerful Gold Bull Market for more than a decade, I believe the best is yet to come for gold and silver prices."

SO WHY SHOULD YOU INVEST IN GOLD?
Have you ever stopped to ask yourself why, if the economy is as strong as the government claims it is, they’re still printing money and piling on the debt as if it was going out of style? This is not the sign of a healthy fiscal and monetary system. And it’s not just the US Government; Governments the world over are debasing their currencies by lowering interest rates and many have resorted to “quantitative easing,” a fancy term that means nothing more than printing money. In the US, the number of dollars in circulation has tripled since 2008, while worldwide; M2 money supply is up in all G7 countries.
As the cry to cut government spending may be reaching a crescendo, the politicians including the President are NOT listening. The “official” deficit for 2012 was estimated at $1.1 trillion, although in reality it was much higher when you consider our unfunded liabilities. Total US debt at the end of 2012 was an understated $16.4 trillion
How has gold responded to all of this? In the four years between January 2009 and January 2013, gold was up 90%, while the S&P 500 rose 53%.

HOW NOW DOW
I am still bullish for the very short term expecting one more spike rally, which will then be quickly reversed. When that occurs, it will suggest that the 1st of the final 3 waves (a,b,c) rally from November 2012 has topped. That spike rally should occur sometime over the next week or two, coinciding with March 1st, 2013 scheduled phi mate turn date, which as it seems should be a TOP. There is growing evidence that a short term top is approaching, to be followed by a sharp decline of between 5% to 10%. That decline will sucker most everyone into thinking that the markets are starting an overdue massive selloff. But in my opinion, it will only be wave b-down of the a-up, b-down, c-up rally for the final wave that will complete the multi-decade “Jaws of Death” pattern. Then the final up wave will convince everyone that all is right with the world, taking the Industrials toward 15,500, the upper boundary of the Jaws of Death pattern creating a false sense of security and euphoria. Once the Jaws of Death Pattern is completed, it will mark the end of Elliott Wave’s GRAND SUPPERCYCLE 5th and final wave of the multi-century 5th wave up: Springing the TRAP shut. A massive CRASH will then begin and last several years and will be worse than anything that has been seen in a century - Grand Supercycle degree wave {A} down will have begun.

PRECIOUS METALS
Gold and mining stocks are putting in a bottom that will lead not only to a strong rally, but will set the stage for a resumption of the Bull Market for gold and silver bullion to be followed by their respective securities.

The Weekly Full Stochastics for gold and silver are at levels where strong rallies started over the past five years. The coming rally will be identified by new buy signals given in  the HUI and 30 day Stochastics.




Please Note: This article is for education purposes only and is designed to help you make up your own mind, not for me to make it up for you. Only you know your own personal circumstances so only you can decide the best places to invest your money and the degree of risk that you are prepared to take. The Information and data included here has been gleaned from sources deemed to be reliable, but is not guaranteed by me. Nothing stated in here should be taken as a recommendation for you to buy or sell securities.