******** ASSALAMUALAIKUM & BISMILLAHI AR-RAHMAN AR-RAHIM ********
************** KEMPEN BELI & SIMPAN 1 DINAR EMAS 1 BULAN
*************
PERHATIAN : Pelanggan baru, kalau nak baca blog ini, baca mulai daripada bawah ke atas ataupun terus ke ruangan TOP 10 ENTRY (sebelah bawah sikit) di sebelah kanan blog ini. Bagi pelanggan lama, bacaan anda adalah dari atas ke bawah dan sekarang anda boleh teruskan bacaan artikel terkini sepertimana di bawah.

MOHON SAHABAT-SAHABAT SAYA YANG DIRAHMATI ALLAH TAALA MENGUNJUNGI PAGE INI UTK MAKLUMAN TERKINI "http://www.facebook.com/SaudagarGoldNaim" INSYAALLAH SAHABAT-SAHABAT SAYA AKAN DPT PELBAGAI ILMU DAN PERKEMBANGAN TERKINI MENGENAI EMAS DAN PERAK. EKSKLUSIF, INSYAALLAH, BAROKALLAH, TABAROKALLAH...

Saudagar Gold Naim 017-3493060

>> TEKAN LINK 'OLDER POST' (BAWAH SEKALI) UNTUK BACA ARTIKEL LAMA. >>UNTUK PAPARAN YANG LEBIH BAIK SILA GUNAKAN MONZILLA FIREFOX. -----------------------------------------------------------------------------------------

Friday, 2 January 2015

Anda nak beli jongkong emas tanpa GST?


Mulai April 2015, kerajaan akan kenakan GST. Untuk emas, ada yang kena GST dan ada yang dikecualikan daripada GST.
.
Contoh emas kena GST --> Barang kemas, dinar emas 916 dan apa-apa jenis jongkong emas keluaran tempatan, numismatic coin.
.
Namun begitu, pengecualian GST diberikan kepada produk emas yang termasuk di dalam kategori Logam Berharga Pelaburan (Precious Investment Metals)
.
Definisi dan produk Precious Investment Metals ini agak panjang, jadi saya sarankan anda download dokumen kat website Kastam.
.
Download kat sini www.treasury.gov.my/pdf/gst/gst_kecuali.pdf
.
Untuk tahun 2015, Public Gold telah bersiap sedia dengan jongkong emas yang TIDAK perlu bayar GST.
.


Ini kerana, Public Gold telah melantik Nadir Metal Refinery dari Turki untuk mencetak semua jongkong emas Public Gold mulai Disember 2014. Ini website Nadir Metal Refinery http://www.nadirmetal.com.tr/kalite_e.htm
.
Nadir Metal Refinery merupakan ahli LBMA (London Bullion Market Association). Ini membolehkan produk yang dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery diiktiraf di seluruh dunia.
.
Kelebihan:
1. Jongkong Emas Public Gold yang dicetak oleh Nadir Metal kini di iktiraf di seluruh dunia.
2. Jongkong Emas Public Gold ini TIDAK DIKENAKAN GST.
.
Jadi, pelabur emas Public Gold tidak perlu risaukan kesan GST.
Anda boleh membeli jongkong emas Public Gold serendah 1 gram sahaja.

No comments: